Artesana de la lana, Carla de Ruiter.
Tejedora e hiladora
Tejedora e hiladora
Oferim tallers de llana per a famílies o petits grups a l'aire lliure i en entorn rural.

Sobre mí...

¿Qui sóc?

Hiladora de lana

Sóc Carla de Ruiter, holandesa de naixement, vivint a Espanya des de 1989. Artesana professional i pedagoga. Des de petita atrapada per fils i teixits, sempre curiosa d'aprendre més de les fibres naturals, especialment la llana i el tint natural. Tot això forma part de la meva història i de la meva vivència interna.

A la meva terra, els pastors i les seves ovelles formaven part del meu paisatge diari en els boscos i en l'erm. Quan era petita, estava acostumada a fer llargues caminades i rutes amb bicicleta als voltants del meu poble. Era habitual veure com al vespre les ovelles tornaven amb el seu pastor als seus estables típics. En una d'aquestes rutes en bicicleta amb la meva mare vam trobar en una fira d'esquilat a un home filant la llana amb una filosa. Pocs mesos després el mateix home (Jan Bark) que era del meu poble (de més de 100.000 habitants), es va convertir en el meu primer professor de la matèria ja que impartia cursos de filat, teixit i tint natural.

A poc a poc es va anar coent a foc lent una història que, al principi no tenia nom però amb el córrer dels anys i les activitats que em van anar imposant de manera natural, ha arribat a formar part de la meva vida i la meva manera de actuar; modest i ple de sentit. Aquestes activitats, en principi de caps de setmana i molt poques vegades, em facilitaven estar al costat dels meus fills quan ells eren petits, però, a la vegada em va permetre créixer en el meu treball a mesura que els meus fills anaven creixent.

Carnet de artesana num: 14.150 - Generalitat de Catalunya

¿Que faig?

Hilando lana

Una de les meves activitats més importants és la transmissió del coneixement en el tractament i manipulació de la llana des del començament fins al final. Hi ha molts i variats "finals" segons l'empremta que cada un li imprimeix a la seva tasca en la carda, el tintat i, sobretot, en el filat, al enfeltrament i en el teixit últim. Un dels meus propòsits és que no oblidem la saviesa del passat i conservem aquesta tradició.

En aquesta activitat habitual he descobert les qualitats terapèutiques d'aquests treballs amb la llana i les aplico en el meu treball amb persones que tenen necessitats especials. Els moviments de manipular la llana amb nens petits són fantàstics per afavorir l'aprenentatge del gaudir amb aquest material en aquestes primeres etapes del seu aprenentatge. En l'anar i venir amb el teixit o elaborant el feltre, el moviment repetitiu és relaxant, meditatiu i ajuda a connectar a cada persona amb si mateixa. He observat també a mesura que passa el temps l'important que és per a petits i grans en general el treballar amb materials naturals, més enllà de la llana, i poder elaborar amb confiança objectes, estris o simplement petites creacions artístiques. Potser totes aquestes activitats ens puguin permetre construir un pont cap al futur per als nostres fills, un pont cap a un món sostenible i harmoniós.

Tot i que no és el meu primer objectiu, elaboro petites creacions que em permeten seguir exterioritzant el meu gust interior per l'artesania de la llana pròpiament dita, conscient de les seves característiques terapèutiques o sanadores. En les meves creacions utilitzo només fibres naturals: llana, seda, cotó, alpaca, moher, lli, cànem i espart principalment. És important valorar el temps invertit en elaborar les peces d'artesania de la llana, totes fetes a mà amb eines senzilles. Preparo les fibres per filar o fer feltre amb cardes manuals o amb el molinet de cardar. Els tints són naturals o bé no danyen el medi ambient. Converteixo les fibres a fil en la roda de filar i amb el fus. La llana em serveix per crear el meu feltre amb diferents tècniques. Creo peces úniques i actuals amb agulles de mitja o ganxet, fins i tot amb teler artesanal i/o triangular. Adquireixo la llana de pastors o proveïdors pròxims, en la mesura del possible de finques biodinàmiques. En definitiva, la pretensió de Fibrart és el manteniment d'un ofici, una activitat molt quotidiana no fa molts anys, i que mereix ser recordada, i ser divulgada en tots els àmbits possibles.

¿On ho faig?

Hilandera de lana

Cap a l'any 1998 vaig començar a fer demostracions de filat amb filosa i fus en fires artesanals, medievals i mediambientals. En elles, l'objectiu és mostrar i no deixar caure en l'oblit aquest ofici de la transformació de la llana. Ofereixo un taller de filat amb filosa i fus. Ensenyo com preparar les fibres naturals (cotó, lli, llana, seda, cànem, jute, moher ...) per filar. Utilitzo les cardes per barrejar fibres i colors. Torço les fibres per obtenir el fil amb ajuda del fus o de la roda per filar. Mostro com donar color a la fibra o al fil amb plantes, fulles o flors del nostre entorn.

Periòdicament organitzo cursos i tallers on transmeto l'art de filar i d'elaborar feltre. També ensenyo, per què no? a utilitzar les eines (agulles, telers ...) per convertir el fil en objectes útils i actuals.

Exposo les fibres naturals que es utilitzaven tradicionalment per filar: es poden veure, tocar, olorar... Una mostra de productes fets amb llana ens acosta a les infinites possibilitats i usos que té la llana.

Imparteixo tallers escolars per tal que els nens/es aprenguin a gaudir creant a partir de les seves mans petits objectes o utensilis amb materials naturals del seu entorn més de la pròpia llana.


Vídeo "Filar la llana"

Español English Català